Full frame camera VS crop camera

Zonder al te veel moeilijke termen te noemen, is het verschil tussen een full frame en een crop camera dat een crop camera je beeld meer zal afsnijden dan een full frame camera. Op deze foto zie je bijvoorbeeld een lens met hetzelfde brandpuntsafstand bij een full frame (rood) en een crop camera (blauw).

Een full frame camera is voor professioneel gebruik, deze body is veel zwaarder dan de standaard crop camera en hierdoor wordt deze camera ook een pak duurder.

De lenzen voor een full frame camera hebben vaak ook een andere aansluiting. Hou hier zeker rekening mee als je ooit de overstap zou willen maken. Eventueel kan je wel tussenstukjes aanschaffen om tussen je body en je lens te plaatsen, zodat ze toch op elkaar passen. Tegenwoordig is er veel mogelijk.

Je vindt full frame en crop camera’s zowel bij spiegelreflexcamera’s, als bij systeemcamera’s. Eerst had ik een spiegelreflex crop camera en vandaag de dag fotografeer ik met twee full frame systeemcamera’s. Ik kan jou niet het ene of het andere aanraden. Er zijn fotografen die liever met een spiegelreflex werken, maar er zijn er evengoed die liever met een systeemcamera werken. Laat jezelf vooraf daarom altijd goed informeren, zodat je een camera kiest die goed bij je past.

Plaats commentaar

Laat een reactie achter